Anders kijken naar Bekkenpijn

van Bekken-Balans op 1 oktober, 2019

Doorsnee van het bekken

Doorsnee van het bekken

Bij bekkenpijn denken veel mensen direct aan zwangere vrouwen, maar bekkenpijn is een heel breed begrip en zou je ook kunnen omschrijven als pijn in het bekken. Dus ook pijn in de onderbuik, de onderrug de stuit en de geslachtsorganen. Bekkenpijn komt veel voor tijdens de zwangerschap maar ook daarbuiten bij vrouwen maar zeker ook bij mannen. Zo had u het misschien nog nooit bekeken.

Er zijn meerdere oorzaken van pijn in het bekken. Bekkenpijn kan een symptoom zijn van een infectie of kan voortkomen uit de bekkengewrichten (kapsels en banden) de spieren rondom het bekken of uit de bekken organen zoals de blaas of de dikke darm of de voortplantingsorganen. Zenuwbeknelling kan ook tot pijnklachten leiden.

We spreken van chronische bekkenpijn als de pijnklachten langer dan 6 maanden aanhouden, we noemen het dan CPPS, Chronic Pelvic Pain Syndrome. Het pijn mechanisme is complex. Men spreekt van een syndroom omdat het een verzameling is van verschillende symptomen. Het is vaak een combinatie van verschillende factoren. Orgaanpijn kan gevoeld worden in huidzones en kan ook het onbewuste zenuwstelsel prikkelen. De diagnose van CPPS wordt gesteld op basis van uitsluiten van ziekten en aandoeningen. Vaak wordt er geen duidelijke organische oorzaak gevonden en dat terwijl de persoon hevige pijn ervaart en hierdoor beperkt wordt in zijn/haar kwaliteit van leven. Men voelt zich onbegrepen, wat weer veel stress kan opleveren.

Pijn geeft spierspanning, stress geeft ook spierspanning en zo kan het gebeuren dat je in een vicieuze spiraal belandt met toenemende pijnklachten. Je ziet dan ook vaak dat het pijngebied groter wordt, de pijndrempel steeds lager wordt en de pijnvrije perioden schaarser. De ruimte om het hele proces hier te beschrijven is helaas te klein maar ik hoop zo wel een tip van de sluier op te lichten voor hen die lijden aan bekkenpijn.

Wat kan de bekkenfysiotherapeut betekenen bij bekkenpijn?

Allereerst luisteren en alle klachten en symptomen goed in kaart brengen in een eerste kennismaking/intake gesprek.

Vervolgens uitgebreid onderzoek van rug, bekken, heupen, buik en bekkenbodem.

Aan de hand van de uitslagen en de hulpvraag stellen we samen een behandelplan op. In de praktijk betekent dat meestal in eerste instantie ontspanningsoefeningen in diverse vormen en variaties, passend bij de patiƫnt en de klacht. Verder is aandacht voor mobilisatie technieken en op lengte en kracht brengen van spieren. Ook worden er aanvullende technieken gebruikt zoals Dry Needling, MyoFeedback, Electrostimulatie (TENS) evt tapen. Dit alles is er op gericht om de pijncirkel te doorbreken en het herstellen van de normale functie van het bekken en dat zodoende de pijn afneemt en de kwaliteit van leven toeneemt.

Neem gerust contact met op als er vragen zijn over Bekkenpijn