Ik heb een verzakking wat nu?
Bij een verzakking kan de blaas, het rectum (het uiteinde van de dikke darm), de dunne darm of de baarmoeder via de schede naar buiten zakken. Het is meestal een teken dat de bekkenbodem niet goed functioneert. Niet alle vaginale verzakkingen geven klachten. Door een verzakking kunt u een zwaar gevoel in de schede (vagina) hebben. Soms is er het gevoel dat er iets naar buiten komt, alsof u een bal tussen uw benen hebt. Een zeurderig gevoel in de onderbuik dat uitstraalt naar de rug is niet ongebruikelijk, met soms extreme moeheid als gevolg. Zitten en fietsen kunnen problemen opleveren. Vaak verergeren de klachten in de loop van de dag of na inspanning; na rust verbeteren ze meestal. Een verzwakte of verslechterde bekkenbodem kan de oorzaak zijn van een verzakking. Vaak kunnen de klachten al worden opgelost of sterk verminderd met bekkenfysiotherapie: hierbij leert u de spieren van de bekkenbodem te versterken, maar ook leert u deze spieren beter te gebruiken. Naast de oefentherapie wordt er bij bekkenfysiotherapie ook veel aandacht besteedt aan 'leefregels' om verergering van klachten te voorkomen en beter om te gaan met de bestaande problemen. Denk hierbij aan een juiste houding op het toilet, adviezen voor de stoelgang en plassen maar ook goed leren tillen. Uw bekkenfysiotherapeut kan u ook informeren over de mogelijkheden als oefentherapie voor u niet voldoende effect biedt.


Als ik hoest, nies of lach dan kan ik mijn plas niet ophouden, kan ik daar wat aan doen?
Ja, daar kunt u wat aan doen. U bent ook zeker niet alleen met deze klachten van urine verlies. Dit komt heel erg veel voor bij vrouwen, jong en oud, stress-incontinentie wordt dit genoemd. Met 'stress' wordt hier bedoeld dat het urineverlies optreedt als de druk in de buikholte plotseling toeneemt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij niezen, hoesten, lachen, tillen, sporten of plotseling opstaan. U verliest dan urine zonder dat u aandrang voelt. Het urine verlies kan komen doordat de bekkenbodem spieren niet meer helemaal goed werken, te zwakke spieren, maar ook te gespannen bekkenbodemspieren kunnen deze klachten veroorzaken. Urineverlies is goed te behandelen met bekkenfysiotherapie. U leert hierbij u bekkenbodemspieren te trainen zodat u minder tot geen urineverlies meer zult ervaren bij het hoesten, niezen en lachen.

Soms moet ik wel 20 x per dag naar de wc, is dat normaal?
Nee, dat is niet normaal. Normaal is het als we 6-8 keer per dag naar de WC gaan om te plassen. Echter komen deze klachten wel vaak voor, zowel bij mannen als bij vrouwen, jong en oud. Het ontstaan van deze klachten kan verschillende oorzaken hebben. Psychische spanningen maar ook veelvuldige blaasontstekingen of obstipatie zijn een aantal mogelijke oorzaken. U kunt ook een overactieve bekkenbodem hebben die deze klachten veroorzaakt of onderhoudt. De bekkenfsyiotherapeut onderzoekt of de bekkenbodem hier mee te maken heeft en als dit het geval is dan is behandeling bij de bekkenfysiotherapeut zinvol. U leert hier weer de aandrang te beheersen en als het ware weer "de baas over de blaas" te worden.


Als ik nodig moet plassen en ik sta bij de voordeur, dan kan ik het soms niet meer houden en ben ik helemaal nat. Hoe kan ik dat voorkomen?
Er kan in bovenstaand beschreven geval sprake zijn van aandrang-incontinentie. Vaak heeft u zeer vaak aandrang om te plassen. Elk half uur is niet ongebruikelijk. Soms is de aandrang zo sterk of plotseling dat u het toilet niet op tijd haalt. Verandering van lichaamshouding, lopen of het horen van stromend water veroorzaakt soms ook urineverlies. Het denken aan het toilet bij de voordeur kan ook al genoeg zijn. Het urineverlies kan ook 's nachts optreden. Deze vorm van urine-incontinentie heeft meestal niets te maken met een zwakke bekkenbodem, maar wordt veroorzaakt door een stoornis van de blaas of van de zenuwvoorziening van de blaas. Samen met de bekkenfysiotherapeut kunt u weer leren om de baas te worden over uw blaas, met allerlei oefeningen en adviezen.


Vrijen doet al lange tijd pijn, kan een bekkenfsyiotherapeut mij daar bij helpen?
Vrouwen kunnen last hebben van branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina voor, tijdens of na de gemeenschap. De meest voorkomende oorzaak is dat gemeenschap plaatsvindt terwijl u niet of onvoldoende seksueel opgewonden bent. De vaginawand is onvoldoende doorbloed en niet vochtig genoeg. De huid bij de opening van de van de vagina raakt dan gemakkelijk geïrriteerd door het 'schuren' van de penis. Een andere oorzaak van pijn bij de vagina-opening kan zijn dat u onbewust de bekkenbodemspieren aanspant. Pijnklachten zijn vaak zowel oorzaak als gevolg van dit onbewuste aanspannen, waardoor de ingang van de vagina nauwer wordt. Zo ontstaat gemakkelijk een vicieuze cirkel: doordat gemeenschap pijn doet is het logisch dat u een volgende keer bang bent dat het opnieuw pijn gaat doen. De bekkenfysiotherapeut kan u leren voelen wanneer u uw bekkenbodemspieren spant en hoe ze kunt ontspannen zodat u weer vertrouwen krijgt in uw eigen lichaam en gemeenschap weer zonder pijn mogelijk wordt.

Ik word binnenkort geopereerd aan de prostaat, waarom is het zinvol om vooraf de bekkenfysiotherapeut te bezoeken?
Na een prostaat operatie komt vaak incontinentie voor urine voor. Bij het overgrote deel van de mannen herstelt zich dit binnen een jaar, maar het is natuurlijk erg hinderlijk. Ook mannen hebben een bekkenbodem en die moeten ze na de operatie bewust gaan gebruiken om het urineverlies tegen te gaan. Dat gaat vaak het beste als u voorafgaand aan de operatie als leert hoe u dit het beste kunt doen. Dan gaat het nadien meer vanzelf. De bekkenfysiotherapeut begeleidt u ook na de operatie met adviezen en oefeningen.

Een andere interessante website voor al uw vragen is www.bekkenbodemonline.nl

Privacy Policy